ful_


BAKGRUNDSBILD
Photo part of TATTOO by Frauke Schmidt
Foto: Gio Sumbadze
Bilden är beskuren

Ful #2 2010 - TECHNOMAD COMMUNITAS


Om du vill lyssna direkt på programmet måste du ha flash, klicka här för att ladda ner.

  Ladda ner som mp3

Technomad Communitas from Tidskriften Ful on Vimeo.


Musik och text: Anna Gavanas alias Gavana
Video: Martin Borell

När jag fyllde 18 på slutet av 80-talet rymde jag hemifrån och kom aldrig tillbaka. Det första jag gjorde var att hitta hem i Amsterdams klubbvärld. Sedan dess har jag rest hela mitt liv i över- och underjordiska ljudvärldar. Då, på slutet av 80-talet, upplevde jag för första gången den fantastiska befrielsen via den elektroniska dansmusiken; att kunna vara sig själv och förenas med andra på dansgolvet. Sedan dess har klubbvärldar varit det första jag utforskat på platser jag bebott världen över: Stockholm, Chicago, New York, Washington DC, London, Leeds och Berlin. På slutet av 90-talet tog jag steget från dansgolvet in i DJ-båset, och efter tio år som DJ tog jag steget in i studion och började själv producera elektronisk dansmusik.

I boken Technomad skriver antropologen Graham S:t John om underjordiska elektroniska dansmusikscener som utövar frihet från kommersiella ramar och statlig reglering. Hen dokumenterar fria ljudmässiga zoner inom den elektroniska dansmusikens historia som inte kan marknadiseras och som vägrar att låta sig representeras. Dessa klubbsammanhang bygger på jamaikanska dub sound system-traditioner och på arvet från 70-talets disco/house-scen i USA. Elektronisk dansmusik (EDM) utmärker sig genom att förespråka en andlig frizon som suddar ut sociala hierarkier, där ”vibben” omfattar alla som en helhet i en gränsöverskridande gemenskap.

Vi vet alla att sådana sammanhang inom klubbscener kan bygga på uteslutningar och hierarkier. Men i denna text och det tillhörande audiovisuella projektet tar vi fasta på den potential och de visioner inom EDM som verkar för gränsöverskridanden och rör sig bortom genus, sexualitet och andra sociala barriärer, kategorier och hierarkier.

...

Läs resten av texten i Ful #2/2010 mer om projektet här.


© 2010 Ful 
Prenumerera på Fuls nyhetsbrev!